dl1-lp1-gq1- Što znači kada kažemo da Isus spašava?

- Što znači kada kažemo da Isus spašava? -

Odgovor:   „Isus spašava“ popularan je slogan na naljepnicama za automobile, znakovima na sportskim događajima, pa čak i zastavama koje po nebu za sobom vuku mali zrakoplovi. Nažalost, malo je onih koji zbilja vide izraz „Isus spašava“ i koji u potpunosti razumiju što to znači. U te dvije riječi sažeta je ogromna količina snage i istine.

Isus spašava, ali tko je Isus?
Većina ljudi vjeruje da je Isus bio čovjek koji je živio u Izraelu prije otprilike 2.000 godina. Gotovo svaka religija na svijetu Isusa smatra dobrim učiteljem i/ili prorokom. Dakako, sve je to o Isusu istina, ali ne obuhvaća činjenicu tko Isus zbilja jest, niti objašnjava kako ili zašto Isus spašava. Isus je Bog u ljudskom obličju (Ivan 1,1. 14). Isus je Bog, koji je došao na Zemlju, kao pravo ljudsko biće (1. Ivanova 4,2). Bog je postao ljudsko biće u osobi Isusa kako bi nas spasio. To nas dovodi do sljedećega pitanja: zašto nas je potrebno spasiti?

Isus spašava, ali zašto nas je potrebno spasiti?
Biblija obznanjuje da je svako ljudsko biće koje je ikada živjelo sagriješilo (Propovjednik 7,20; Rimljanima 3,23). Sagriješiti znači učiniti nešto u mislima, riječima ili djelima što se suprotstavlja Božjem savršenom i svetom karakteru. Zbog našega grijeha, zaslužujemo osudu od Boga (Ivan 3,18. 36). Bog je savršeno pravedan, stoga ne može dozvoliti da grijeh i zlo prođu nekažnjeni. Budući da je Bog neograničen i vječan, a svaki grijeh u konačnici je usmjeren protiv Boga (Psalam 51,4), dovoljna je jedino neograničena i vječna kazna. Vječna smrt jedina je pravedna kazna za grijeh. To je razlog zašto nas je potrebno spasiti.

Isus spašava, ali kako spašava?
Budući da smo sagriješili protiv neograničenoga Boga, potrebno je da ograničena osoba (mi) plaća svoje grijehe tijekom neograničenog vremenskog razdoblja, ili da neograničena Osoba (Isus) mora platiti naše grijehe jedanput. Ne postoji ni jedna druga mogućnost. Isus nas spašava umiranjem umjesto nas. U osobi Isusa Krista, Bog je žrtvovao samoga sebe zbog nas, i platio beskrajnu i vječnu kaznu koju je jedino On mogao platiti (2. Korinćanima 5,21; 1. Ivanova 2,2). Isus je uzeo kaznu koju mi zaslužujemo kako bi nas spasio od strašne, vječne sudbine, koja je pravedna posljedica naših grijeha. Poradi svoje velike ljubavi za nas, Isus je položio svoj život (Ivan 15,13), i platio kaznu koju smo mi zaslužili ali je nismo mogli platiti. Isus je potom uskrsnuo, a time je pokazao da je Njegova smrt zbilja bila dovoljna da plati kaznu za naše grijehe (1. Korinćanima 15).

Isus spašava, ali koga spašava?
Isus spašava sve koji prime Njegov dar spasenja. Isus spašava sve one koji se u potpunosti pouzdaju jedino u Njegovu žrtvu kao otkupninu za grijehe (Ivan 3,16; Djela 16,31). Premda je Isusova žrtva bila savršeno dovoljna da plati za grijehe cijeloga čovječanstva, Isus spašava samo one koji osobno prime Njegov najdragocjeniji dar (Ivan 1,12).

Ukoliko sada razumiješ što znači da Isus spašava, i želiš se pouzdati u Njega kao svoga osobnog Spasitelja, pobrini se da razumiješ i vjeruješ sljedeće: i kao čin vjere, reci to Bogu. „Bože, znam da sam grješnik, i znam da zbog svoga grijeha zaslužujem biti vječno odvojen od Tebe. I premda to ne zaslužujem, hvala Ti što me voliš i što si osigurao žrtvu za moje grijehe kroz smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Vjerujem da je Isus umro za moje grijehe i pouzdajem se jedino u Njega da će me spasiti. Od sada nadalje, pomogni mi živjeti za Tebe a ne za grijeh. Pomogni mi da ostatak svoga života provedem u zahvalnosti za predivno spasenje koje si osigurao. Hvala Ti, Isuse, što si me spasio!“

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.


Ako biste željeli razgovarati s nekime tko se osjećao odbačeno i napušteno, a pronašao je nadu, mir i svrhu u Isusu,...

Ako biste željeli imati svoju Bibliju...

Članak je preuzet sa: gotquestions.org