dl3-lp1-gq1-Što znači imati osoban odnos s Bogom?

- Pitanje: Što znači imati osoban odnos s Bogom? -

Odgovor:  Osoban odnos s Bogom počinje u trenutku kad shvatimo svoju potrebu za Njim, priznamo da smo grješnici i u vjeri prihvatimo Isusa Krista kao svoga Spasitelja. Bog, naš nebeski Otac, oduvijek je želio biti blizak s nama, imati odnos s nama. Prije no što je Adam sagriješio u Edenskom vrtu (Postanak 3), i on i Eva poznavali su Boga na blizak, osoban način. Hodali su s njim u Vrtu i razgovarali izravno s Njim. Zbog čovjekova grijeha, odvojili smo se i izgubili vezu s Bogom.

Ono što mnogi ljudi ne znaju, ne uviđaju ili ih uopće ne zanima jest da nam je Isus dao najdivniji dar: mogućnost da provedemo vječnost s Bogom ukoliko se pouzdamo u Njega. „Jer je plaća grijeha smrt, a milosni dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu” (Rimljanima 6:23). Bog je postao ljudskim bićem u Osobi Isusa Krista kako bi uzeo na sebe naš grijeh, bio ubijen, a potom ponovno oživio, dokazujući svoju pobjedu nad grijehom i smrću. „Sad, dakle, nema više nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu” (Rimljanima 8:1). Prihvatimo li taj dar, postat ćemo prihvatljivi Bogu i moći ćemo s njim imati blizak odnos.

Imati osoban odnos s Bogom znači da ga trebamo uključiti u svoj svakodnevni život. Trebamo mu se moliti, čitati Njegovu riječ i meditirati o stihovima trudeći se bolje ga upoznati. Trebamo se moliti za mudrost (Jakovljeva 1:5), koja je najvrjednija imovina koju možemo posjedovati. Trebamo svoje potrebe donositi Njemu, tražeći to u Isusovo ime (Ivan 15:16). Isus je onaj koji nas dovoljno voli da bi samoga sebe predao za nas (Rimljanima 5:8), i On je onaj koji je premostio jaz između nas i Boga. 

Sveti Duh nam je dan kao Savjetnik. „'Ako me ljubite, vršit ćete moje zapovijedi. – Ja ću moliti Oca, i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek: Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer niti ga vidi niti ga poznaje. Vi ga poznajete, jer boravi s vama i jer će biti u vama” (Ivan 14:15-17). Isus je to rekao prije no što je umro, a nakon njegove smrti Svetoga Duha može primiti svaki koji ga iskreno i vrijedno traži. On je onaj koji živi u srcima vjernika i nikad ih ne napušta. On nas savjetuje, uči nas istinama i mijenja naša srca. Bez toga božanskog Svetoga Duha, ne bismo imali sposobnost boriti se protiv zla i kušnji. No, budući da ga imamo, počinjemo proizvoditi rod koji dolazi kad dopuštamo Duhu da nama upravlja: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost i uzdržljivost (Galaćanima 5:22-23).

Ova osoban odnos s Bogom nije toliko teško pronaći kao što mi to mislimo. Za to ne postoji nikakva tajanstvena formula. Čim postanemo djecom Božjom, primamo Duha Svetoga, koji će početi djelovati u našim srcima. Moramo se bez prestanka moliti, čitati Bibliju i postati članom crkve koja vjeruje u Bibliju; sve to će nam pomoći da duhovno rastemo. Imat ćemo odnos s Bogom pouzdajući se u Njega za pomoć u svakodnevici i vjerujući da je On taj koji nas održava. Iako možda nećemo odmah vidjeti promjene, s vremenom ćemo ih početi uočavati i sve će istine postati jasnima.


Ako želite razgovarati s nekime tko je bio prestrašen i pronašao nadu, mir i svrhu u Isusu...

Ako biste željeli imati svoju Bibliju...

Članak je preuzet sa: gotquestions.org