dl3-lp2-gq2: Što Biblija kaže o strahu?

- Pitanje:  Što Biblija kaže o strahu? -

Odgovor:  Biblija spominje dvije vrste straha. Prva vrsta je korisna i valja je ohrabrivati. Druga vrsta je štetna i valja nam je nadvladati. Prva vrsta straha je strah Gospodnji. Ova vrsta straha ne znači neophodno bojati se nečega. Umjesto toga, to je strahopoštovanje prema Bogu: divljenje pred Njegovom silom i slavom. Međutim, to je i ispravno poštovanje prema Njegovoj srdžbi i ljutnji. Drugim riječima, strah Gospodnji potpuno je priznanje svega što Bog jest, što dolazi kroz poznavanje Njega i Njegovih osobina.

Strah Gospodnji sa sobom donosi mnogo blagoslova i koristi. To je početak mudrosti i vodi k dobrom razumijevanju (Psalam 111:10). Samo bezumnici preziru mudrost i disciplinu (Izreke 1:7). Nadalje, strah Gospodnji vodi u život, odmor, mir i zadovoljstvo (Izreke 19:23). To je izvor života (Izreke 14:27) i pruža nam sigurnost i zaklon (Izreke 14:26).

Dakle, vidljivo je da se strah Gospodnji treba ohrabrivati. Međutim, druga vrsta straha koju Biblija spominje nije nimalo korisna. To je „duh bojažljivosti“ koji se spominje u Drugoj Timoteju 1:7: „Uistinu, Bog nam nije dao duh bojažljivosti, već duh snage ljubavi i trijeznosti.“ Duh bojažljivosti i straha ne dolazi od Boga.

No, ponekad se bojimo, ponekad nas obuzme taj „duh bojažljivosti“, a kako bismo ga pobijedili, moramo se potpuno pouzdati u Boga i voljeti ga. „U ljubavi nema straha; naprotiv, savršena ljubav isključuje strah, jer strah pretpostavlja kaznu. A tko se boji, nije savršen u ljubavi” (Prva Ivanova 4:18). Nitko nije savršen, i Bog to zna. Zato nam je posvuda u Bibliji ostavio ohrabrenja da se ne bojimo. Od knjige Postanka, pa sve do knjige Otkrivenja, Bog nas podsjeća: „Ne bojte se!“

Na primjer, Izaija 41:10 nas ohrabruje: „Ne boj se, jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho, jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” Često se bojimo budućnosti i brinemo se što će se s nama dogoditi. No, Isus nas podsjeća da se Bog brine za ptice nebeske, pa koliko će se više brinuti za svoju djecu? „Dakle: ne bojte se! Vi više vrijedite od mnoštva vrabaca” (Matej 10:31). Već samo ovih nekoliko stihova pokrivaju mnoge vrste straha. Bog nam kaže da se ne bojimo samoće, slabosti ili da nas nitko neće čuti i da nećemo imati što nam je potrebno za život. Ti poticaji nalaze se svuda u Bibliji i pokrivaju mnoge različite aspekte „duha bojažljivosti“.

U Psalmu 56:12 psalmist piše: „U Jahvu se uzdam i neću se bojat: što mi može učiniti čovjek?” To je veliko svjedočanstvo snazi pouzdavanja u Boga. Bez obzira što se dogodilo, psalmist će se pouzdavati u Boga jer zna i razumije Božju snagu. Dakle, ključ za svladavanje straha nalazi se u potpunom pouzdanju u Boga. Uzdanje u Boga je odbijanje da se predamo strahu. To je okretanje Bogu čak i u najmračnijim trenucima i pouzdanje da će On sve popraviti. To pouzdanje dolazi iz poznavanja Boga i spoznaje da je dobar. Kao što je Job rekao kada je prolazio kroz najteže kušnje zabilježene u Bibliji: „On me ubit može: nade druge nemam” (Job 13:15).

Kada naučimo pouzdavati se u Boga, nećemo se više bojati stvari koje idu protiv nas. Bit ćemo poput psalmista koji je s pouzdanjem rekao: „Nek se raduju svi što se utječu tebi, neka kliču sve dovijeka! Štiti ih, i nek se vesele u tebi koji ljube ime tvoje” (Psalm 5:12).


Ako želite razgovarati s nekime tko je bio prestrašen i pronašao nadu, mir i svrhu u Isusu...

Ako biste željeli imati svoju Bibliju...

Članak je preuzet sa: gotquestions.org