dl5-lp2-gq1- Kako mogu primiti oproštenje od Boga?

- Gdje je Bog? Gdje je Bog kada boli? -

Odgovor:  Biblija uči da Bog nad narodima kraljuje sa svog svetog prijestolja na nebu (Psalam 47,8; Izaija 6,1; 66,1; Hebrejima 4,16). Iako znamo da je Božja prisutnost u određenom smislu jedino na nebu, biblijski nauk također jasno kaže da je Bog sveprisutan (svugdje prisutan u isto vrijeme). Od početka Biblije, vidimo Božju prisutnost koja je lebdjela nad zemljom, čak i dok je još bila bezoblična i pusta (Postanak 1,2). Bog je ispunio svijet svime što je stvorio, a Njegova prisutnost i slava i dalje prebivaju nad cijelom zemljom (Brojevi 14,21). U Bibliji su dani mnogi primjeri kako se Božja prisutnost kretala po zemlji i bila u dodiru sa svojom tvorevinom (Postanak 3,8; Ponovljeni zakon 23,14; Izlazak 3,2; 1. Kraljevima 19,11-18; Luka 1,35; Djela 16,7). Hebrejima 4,13 kaže: „Nema stvorenja njoj skrivena. Sve je, naprotiv, golo i razgoljeno očima Onoga komu nam je dati račun.“ Jeremija 23,24 uzvikuje: „Može li se tko skriti u skrovištima da ga ja ne vidim? – riječ je Jahvina. Ne ispunjam li ja nebo i zemlju? – riječ je Jahvina.“ Psalam 139 daje nevjerojatno učenje o Božjoj sveprisutnosti.

Gdje je Bog?
Ako vjerujete u Isusa Krista, Bog je s vama, uz vas, iznad vas i u vama. Božja prisutnost i budna brižnost vas nikada ne napuštaju. Ako ne vjerujete u Isusa Krista, Bog je upravo ispred vas, poziva vas, privlači vas, nudi vam ljubav, oproštaj i milost, te čezne da vam to pruži. Ako ste nesigurni u svoj odnos s Bogom po Isusu Kristu, molimo vas, pročitajte naš članak „Kako mogu imati dobar odnos s Bogom?“. Umjesto pitanja „Gdje je Bog?“, možda je bolje postaviti pitanje „Gdje ste vi u vašem odnosu s Bogom?“

Gdje je Bog kada boli?
Izgleda da odgovor na ovo pitanje najviše želimo znati kada smo suočeni s bolnim iskušenjima i napadima sumnje. Čak je i Isus tijekom raspeća rekao: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ (Matej 27,46). Za promatrača tog vremena, kao i za one koji prvi puta čitaju ovu priču, ovo izgleda kao da je Bog napustio Isusa, pa iz toga jasno zaključujemo da će i nas napustiti u našim najmračnijim trenucima. Ipak, ako nastavimo promatrati događaje koji su uslijedili nakon raspeća, otkriva se istina da nas ništa ne može rastaviti od Božje ljubavi, čak ni smrt (Rimljanima 8,37-39). Nakon što je Isus bio razapet, bio je proslavljen (1. Petrova 1,21; Marko 16,6. 19; Rimljanima 4,24-25). Samo iz ovog primjera možemo biti uvjereni da čak i kada usred naše boli ne osjećamo Božju prisutnost, još uvijek možemo vjerovati Njegovom obećanju da nas nikada neće napustiti niti ostaviti (Hebrejima 13,5). „Bog ponekad dopušta ono što mrzi da bi ostvario ono što voli“ (Joni Erickson Tada).

Pouzdajemo se u činjenicu da Bog ne laže, da se nikad ne mijenja i da Njegova Riječ zauvijek ostaje istinita (Brojevi 23,19; 1. Samuelova 15,29; Psalam 110,4; Malahija 3,6; Hebrejima 7,21; 13,8; Jakovljeva 1,17; 1. Petrova 1,25). Ne malakšemo radi bolnih okolnosti, jer živimo po vjeri u svaku riječ što izlazi iz Božjih usta, ne stavljajući našu nadu na ono što je vidljivo ili spoznato. Vjerujemo Bogu da naši mali i trenutni problemi za nas postižu vječnu slavu koja daleko nadmašuje sve patnje koje podnosimo na ovoj zemlji. Stoga, ne usmjeravamo pogled na ono što je vidljivo, već na ono što je nevidljivo, jer znamo i vjerujemo da je vidljivo privremeno, a nevidljivo vječno (2. Korinćanima 4,16-18; 5,7). Također vjerujemo Božjoj riječi koja kaže da On stalno sve zajedno izvodi na dobro onima koji ga ljube i koji su odlukom Njegovom pozvani (Rimljanima 8,28). Iako ne vidimo da sve što Bog izvodi uvijek završava dobro, možemo biti uvjereni da će doći vrijeme kada ćemo sve razumjeti i vidjeti mnogo jasnije.

Naši životi su poput popluna. Ako pogledate stražnju stranu popluna, sve što vidite su neuredni čvorovi i labavi završetci koji vise na sve strane. To je veoma neprivlačno i izgleda kao da su bez sklada ili smisla. Ipak, kada preokrenete poplun, vidite kako je krojač vješto zajedno povezao svaki pramen kako bi oblikovao predivnu kreaciju, baš kao što je slučaj i sa životom vjernika (Izaija 64,8). Živimo s ograničenim razumijevanjem Božjih stvari, a ipak, dolazi dan kada ćemo sve znati i razumjeti (Job 37,5; Izaija 40,28; Propovjednik 11,5; 1. Korinćanima 13,12; 1. Ivanova 3,2). Gdje je Bog kada boli? Poruka koju u teškim trenucima trebate ponijeti sa sobom je da kada ne možete vidjeti Njegovu ruku, vjerujte Njegovom srcu i znajte da vas sigurno nije ostavio. Kada vam se čini da nemate vlastite snage, tada se upravo možete potpuno opustiti u Njegovoj prisutnosti i znati da se Njegova snaga usavršuje u vašoj slabosti (2. Korinćanima 12,9-10).


Ako biste željeli razgovarati s nekime tko se osjećao odbačeno i napušteno, a pronašao je nadu, mir i svrhu u Isusu,...

Ako biste željeli imati svoju Bibliju...

Članak je preuzet sa: gotquestions.org