dl5-lp2-gq2: Kako mogu primiti Božju zaštitu?

- Kako mogu primiti Božju zaštitu? -

Odgovor:  Zbog čovjekovog grijeha i posljedičnog prokletstva koje je otrovalo savršenstvo Božje kreacije, svijet je postalo opasno mjesto. Ljudi svakodnevno pate od prirodnih katastrofa, kriminala, lošeg zdravlja i još mnogo toga. Prirodno je tražiti zaštitu od životne boli i tuge. Obećava li nam Biblija Božju zaštitu kada postanemo dio Njegove vječne obitelji?

U Božjoj Riječi postoji mnogo stihova koji naizgled obećavaju Božju fizičku zaštitu. Na primjer, Psalam 121,3 kaže: „On nozi tvojoj posrnuti ne da, čuvar tvoj zadrijemati neće." U stihu 7 psalmist izjavljuje: „Gospod će te čuvati od svakoga zla, on će čuvati dušu tvoju." Kad je Izrael ušao u Obećanu zemlju, Bog im je obećao da ih nikada neće napustiti niti ostaviti (Ponovljeni zakon 31,6).

Na prvi pogled čini se da Bog obećava da će zaštititi svoju djecu od zla. No, ako je tako, zašto se toliko kršćana širom svijeta bori s progonom, bolešću, gubitkom, nesrećama i povredama? Svi znamo kršćane čija je noga „posrnula". Krši li Bog svoje obećanje ili nam nešto nedostaje?

Prije svega trebamo starozavjetna obećanja o fizičkoj sigurnosti tumačiti u kontekstu Mojsijevog saveza. Kako su djeca Izraelova bila poslušna savezu, Bog bi im obećao razne materijalne i fizičke blagoslove – na njihove usjeve, stoku, djecu itd. (Ponovljeni zakon 28). Stari savez se uvelike odnosio na zemaljske blagoslove, a među njima je bila i fizička zaštita. To je bila osnova za Ezekijinu molitvu kad ga je pokosila smrtonosna bolest (2. Kraljevima 20,1-6). Kroz Stari zavjet vidimo da Bog štiti svoj narod kako bi ostvario svoje planove (npr. Izlazak 1,22–2,10; 1. Kraljevima 17,1-6; Jona 1).

Važno je razumjeti da smo pod Novim savezom, a ne Starim. Bog ne obećava da će sačuvati one koji vjeruju u Krista od svakog fizičkog zla. Zasigurno postoje slučajevi kad nas milosrdno štiti od situacija u kojima bismo mogli pretrpjeti ozljede ili gubitke. Dobri su primjeri kada su Pavao i Luka preživjeli brodolom u Djelima 27 ili kad Pavao nije imao reakciju nakon ugriza zmije u Djelima 28. Danas se, međutim, Božja obećanja vjernicima obično odnose na duhovnu zaštitu.

Kad povjerujemo u Isusa Krista za spasenje, Duh Sveti odmah ulazi u naš život. Zapečaćeni smo za vječnost i od tog trenutka pod duhovnom Božjom zaštitom. To znači da, bez obzira na naše buduće grijehe ili Sotonine sheme, nikada nećemo izgubiti spasenje koje nam je Bog dao (2. Timoteju 1,12). Ništa nas ne može odvojiti od Božje ljubavi (Rimljanima 8,38-39). Pored toga, dano nam je oslobođenje od vlasti grijeha – više nismo robovi grešnih misli, želja i radnji, već smo rođeni u novi život svetosti (Rimljanima 6,22).

Kroz naš život, Bog će i dalje „čuvati srca [naša] i misli [naše] u Kristu Isusu" (Filipljanima 4,7), pružajući snagu, mir i ustrajnost koji su nam potrebni kako bismo nadvladali svaki test ili kušnju. Njegov Duh u nama razvija plod koji će ojačati naš kršćanski hod (Galaćanima 5,22-23), i pruža nam snažna oruđa s kojima se možemo obraniti od neprijateljskih duhovnih napada (Efežanima 6,10-18).

Nema ničeg lošeg u traženju fizičke zaštite od Boga, sve dok shvaćamo da On ne mora smatrati to uvijek prikladnim. On zna da nas jačaju kušnje koje nam dolaze na put, a u svakoj fizičkoj kušnji osigurana nam je Njegova duhovna zaštita. Dakle, umjesto da tražimo potpunu fizičku zaštitu od Boga, možemo se složiti s Jakovom kada kaže: „Svom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u različite kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere stvara postojanost" (Jakovljeva 1,2-3).


Ako želite razgovarati s nekime tko je bio prestrašen i pronašao nadu, mir i svrhu u Isusu...

Ako biste željeli imati svoju Bibliju...

Članak je preuzet sa: gotquestions.org